PEARL BEACH HOUSE

Pearl Beach house is the realisation of the clients dream, to build a bespoke, concrete sculpture in the bush, on a budget that demanded creative solutions.

 

The site is nestled amongst Burrawang scrubby woodland, rainforest species and ancient grass trees, on the edge of Pearl Beach village.

 

Inspired by the patch of blue sky amongst the dense tree canopy, the heavy masonry form wraps around this clearing, elevating living areas to capture the sun.

 

The carefully considered entry sequence defines the spatial arrangement of the building. This journey blurs the lines between indoor and outdoor spaces, to create connection to both bush and sky.

 

Off form concrete is used judiciously, mixed with low-cost materials within a restrained palette. The predominance of grey textures enhances the homogenous sculptural quality of the building, considered bursts of colour in the ceramics and heavily grained timber, ground the building in its bush surrounds.

Collaborators: 


Builder: Paterson Builders
Landscaping: Michael Cooke

Engineer: Tihanyi Consulting Engineers
Photographer: Brett Boardman 

                          Pablo Veiga